Kako izbrati televizor: Najboljši TV po velikosti in ločljivosti

22. 5. 2023

22. maja 2023, 14:06 | Dandanes si večina od nas ne more predstavljati vsakdanjega življenja brez televizije. Zato je jasno, da gre pri nakupu novega vedno za to, da je izbrani model najboljši televizor po željah uporabnika. Če vas zanimata predvsem velikost in ločljivost TV-ja, vam v naslednjih vrsticah podajamo nekaj nasvetov, kako se znajti v trenutni ponudbi in kaj upoštevati, pa tudi o specifičnih televizorjih, ki jih trenutno lahko označimo kot najboljše v razumnem cenovnem razredu.

Velikost televizorja - mere televizorja v palcih in centimetrih

Velikost televizorja je praviloma podana v palcih, lahko pa naletite tudi na vrednosti v centimetrih. V obeh primerih gre običajno za velikost diagonale televizorja, ki se meri od spodnjega kota na eni strani do zgornjega kota na drugi strani. En palec je enak 2,54 centimetra.

V zadnjem času so v obtoku predvsem večji televizorji, pri čemer je največja izbira med:

  • 32“,
  • 40“,
  • 43“,
  • 45“,
  • 50“,
  • 55“,
  • 60“,
  • 65“.

Vsekakor pa ne velja, da večji kot je televizor, višja je njegova cena. Poleg velikosti je cena televizorja odvisna od številnih drugih dejavnikov, na čelu z vrsto ekrana, priključno opremo in drugimi funkcijami, po katerih se dani model razlikuje od konkurence. Spodaj je tabela s pretvorbo palcev v centimetre.

Diagonala televizorja v palcih (“)

Diagonala televizorja v centimetrih (cm)

32”

80 cm

40”

100 cm

43”

108 cm

45”

115 cm

50”

127 cm

55”

139 cm

60”

153 cm

65”

164 cm

Velikosti televizorja ne bi smeli izbrati le glede na osebne želje, temveč tudi glede na to, kako daleč od televizorja sedite. Le ob gledanju televizije na idealni razdalji boste lahko pravilno uživali v sliki, predvsem pa skoraj brez škode za svoje zdravje. Ko sedite preblizu televizorja, tvegate, da boste z nenehnim premikanjem po zaslonu preveč obremenili oči in s tem tudi vrat z obračanjem cele glave. Če pa boste sedeli predaleč, boste verjetno morali po nepotrebnem ostriti in s tem naprezati oči. Spodaj najdete tabelo, ki vam bo v pomoč pri izbiri diagonale televizorja glede na oddaljenost od njega, na kateri boste sedeli.

Diagonala televizorja v palcih (“)

Idealna razdalja za gledanje televizije v metrih (m)

Idealna razdalja za gledanje televizije v metrih

Ločljivost televizorja

Druga ključna stvar, na katero se morate osredotočiti pri izbiri, je ločljivost televizorja. Navsezadnje je prav to tisto, kar v veliki meri določa, kako boste uživali v predvajani vsebini na zaslonu oziroma v kakšni ostrini. Trenutno so verjetno najbolj razširjeni 4K in Full HD televizorji, vendar so na trgu še vedno na voljo razmeroma zastareli HD televizorji ali obratno ultramoderni 8K televizorji. Spodaj lahko najdete tabelo ločljivosti:

Oznaka ločljivosti

Ločljivost v slikovnih pikah

HD

1 280 x 720 pikslov

Full HD

1 920 x 1 080 pikslov

4K

3 840 x 2 160 pikslov

8K

7 680 x 4 320 pikslov

Ločljivost televizorja morate izbrati glede na to, kako želite napravo uporabljati. Če želite na primer samo gledati televizijske oddaje, je dovolj če imate samo HD ali Full HD televizor. Prizemne oddajanje poteka v SD, največ HD, internetne, kabelske ali satelitske pa tudi največ v HD. Nasprotno pa, filmski navdušenci, ki uporabljajo storitve pretakanja, videoteke ali BluRay in podobno, ne morejo brez 4K, saj je dandanes večina filmov posnetih v njej. Po K4 televizorjih bi morali posegati tudi igralci video iger, saj lahko tako Playstation 5 kot Xbox Series igrata igre v 4K.

Grafika, ki prikazuje največje diagonale glede na ločljivosti zaslona Full HD, 4K in 8K.

Nasvet: Pravilna izbira TV zaslona je skupaj z ustrezno ločljivostjo eden od ključev do uspešne izbire idealnega televizorja, ne smemo pa pozabiti še na vrsto drugih lastnosti, ki jih mora za vas najboljši televizor izpolnjevati. Govorimo o vrstah zaslonskega panela ali številnih dodatnih funkcijah, ki lahko bistveno izboljšajo uporabnost televizorja. Če vas te teme bolj zanimajo, je v primeru zaslonskih panelov tukaj za vas naš članek Najboljši televizor 2023 ali kako izbrati najboljši TV točno zase, o dodatnih funkcijah pa si lahko preberete v članku Kako izbrati TV: Nasveti za televizorje z najboljšim razmerjem cena/zmogljivost.

Najboljši televizor glede na diagonalo

Če vam tudi po teh prebranih vrsticah o izbiri televizorja ni jasno, kateri model bi lahko bil pravi za vas, nikar ne obupajte. Za vas smo pripravili nasvete o najbolj zanimivih modelih med uporabniki najbolj iskanih diagonal, ki bi naj olajšali vašo izbiro. 

Najboljši televizorji do 43 palcev

TCL 43C645

Cenovno ugoden televizor s QLED 4K zaslonom, ki je med uporabniki priljubljen tako zaradi kakovostne slike, kot tudi zelo dobre kakovosti zvoka. Ne manjka mu niti pametnih funkcij ali podpore za glavne izboljšave slike, na čelu s HDR ali Dolby Vision. Slaba stran je njegova frekvenca osveževanja 50 Hz, zaradi česar ni posebej primeren za igralce video iger.

TCL QLED 4K Google TV

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

Philips 43PUS8507

Čeprav ima ta televizor »le« klasičen LED zaslon, lahko poleg solidne slike do ločljivosti 4K oziroma svoje cene, navduši tudi s širokim naborom priključkov, podporo za večino izboljšav slike, predvsem pa z ambientalno osvetlitvijo preko LED diod na njeni zadnji strani. Ta spreminja intenzivnost in barvo glede na predvajano sliko, zaradi česar lahko med gledanjem ustvari zelo zanimivo vzdušje, ki gledalca še bolj potegne v dogajanje. Pomanjkljivost pri tem je šibkejši zvok in spet le 50 Hz frekvenca osveževanja.

Televizor Philips Ambilight 4K LED

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

Sony Bravia KD-43X85K

Televizija, ki je namenjena zahtevnejšim gledalcem. Ima LED zaslon z ločljivosti 4K, ki ponuja frekvenco osveževanja 100Hz, zaradi česar je primeren za igranje video iger s konzolami naslednje generacije. Izjemna prednost je tudi bogata opremljenost s porti, podpora za domače pametne sisteme Apple HomeKit, Google Assistant ali Amazon Alexa ali možnost snemanja oddaj na USB ključek. Slabost pri tem je šibkejše ozvočenje in višja cena, torej vsaj glede na vrsto zaslona.

Televizor Sony Bravia LED 4K

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

Najlepsze telewizory 50 cali

TOSHIBA 50QA7D63DG

Čeprav gre za cenovno zelo ugoden televizor, je dejstvo, da se po tehničnih specifikacijah lahko kosa z bistveno dražjimi modeli. Opremljen je z LED zaslonom z ločljivostjo 4K, v katerega po zaslugi procesorja zviša kakovost slike tudi programom v slabši kakovosti. Glede na svojo ceno je torej sposoben ponuditi resnično kakovostno gledanje. Upoštevati pa je treba omejitve v obliki frekvence osveževanja 50 Hz, relativno majhnega dosega priključkov ali šibkejšega zvoka. Proizvajalec tudi ni uporabil pretiranih izboljšav slike - na voljo je le Dolby Vision.

Televizor LED TOSHIBA 4K

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

Sharp 50EQ3EA

Pri tem televizorju ste lahko prepričani o skoraj popolnem barvnem prikazovanju, saj ima zaslon QLED z ločljivostjo 4K. Druge prednosti tega modela nedvomno vključujejo njegov dizajn in zelo spodobno ozvočenje s pomočjo avdio sistema, ustvarjenega v sodelovanju s Harman/Kardon. Žal so pozabili na frekvenco osveževanja, ki znaša le 50 Hz, kar televizor obsoja bolj ali manj le na gledanje filmov in serij. Toda to zmore več kot odlično zaradi podpore večine izboljšav slike.

Sharp QLED 4K Android TV

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

LG 50UQ91003LA

Televizor, opremljen z visokokakovostnim LED zaslonom, ki lahko prikazuje vsebino v čudovitih barvah. Ni treba posebej poudarjati, da obstaja možnost izboljšanja na 4K z nižje kakovosti ali podpora za izboljšavo slike, kot je HDR. Edina slabost pri tem je frekvenca osveževanja le do 50 Hz, razmeroma strog izbor priključkov in šibkejši zvok.

Televizor LG UHD AI ThinQ

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

Najboljši televizorji do 55 palcev

 

Sharp 55CL3EA

Televizor z dobrim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Opremljen je z LED zaslonom z ločljivostjo 4K, podporo za izboljšave slike in zvočniki, razvitimi v sodelovanju s priznanim proizvajalcem zvoka Harman/Kardon. Tudi priključna oprema je zelo obsežna, zaradi česar na TV ni problem priklopiti praktično ničesar standardnega. Žal zmore le 50 Hz frekvenco osveževanja zaslona oziroma dejstvo, da televizor zaradi osnovnega tipa zaslona ne more zelo natančno prikazati barv, še posebej črne. Vendar pa Sharp te tegobe kompenzira z nizko ceno.

Televizor Sharp LED 4K

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

LG 55UQ90003LA

Čeprav ima tudi ta televizor samo LED zaslon, za izboljšanje slike kot take skrbi poseben procesor, zaradi katerega je slika umetno polepšana in predvsem izboljšana iz nižje ločljivosti v 4K. To ta televizor vsekakor povzdiguje. Kljub temu lahko malce razočara priključna oprema, ki je v primerjavi s konkurenco manj obsežna, oziroma slabša zvočna plat. Je pa ta televizor slikovno na zelo spodobnem nivoju, navsezadnje kot bolj ali manj vsak LG-jev televizor.

LG Smart TV 4K LED

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

Sony XR55A75KAEP

Ta televizor lahko brez zadržkov nosi oznako premium. Ima OLED zaslon z ločljivostjo 4K, odličen zvok, podporo za praktično vse pogosto uporabljene izboljšave slike ali procesor za povišanje slike nižje kakovosti na 4K. Bogata je tudi izbira priključkov, ki povsem zadošča tudi za igralce video iger. Razveselilo vas bo tudi 100 Hz osveževanje zaslona oziroma njegova sposobnost prikaza skoraj popolnih barv ali brezhibne črne barve.

Televizor Sony Bravia XR OLED

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

Najboljši televizorji do 65 palcev

 

LG 65NANO763QA

Ta model je opremljen z LED zaslonom s tehnologijo NanoCell, zaradi katere uspe zelo natančno in zvesto prikazati večino barv. Vendar, kot je pri LED diodah v navadi, šepa pri črni barvi in ​​s tem tudi v kontrastu. Druga pomanjkljivost tega 4K televizorja je šibkejši zvok oziroma le 50 Hz osveževanje, zaradi česar ni idealen za predvajalnike video iger. Običajne gledalce pa bo razveselilo dejstvo, da je opremljen s procesorjem za nadgradnjo slike nižje kakovosti na 4K ali morda s podporo za domače pomočnike Amazon Alexa, Google Assistant in Apple HomeKit, ki bodo omogočali nadzor nad televizijo preko mobilnega telefona v večjih in manjših sistemih pametnega doma.

Televizor LG 4K LED Nanocell

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

TCL 65C735

Televizor, opremljen s QLED zaslonom z ločljivostjo 4K, ki je zaradi frekvence do 144 Hz primeren tudi za igralce video iger. Prav zaradi upoštevanja te vrednosti lahko televizor enostavno uporabljate kot gaming monitor, povezan z računalnikom, saj lahko na njem igrate igre z več kot 120 slikami na sekundo. Poleg izdatne frekvence osveževanja je tu še zelo kakovostna slika s popolnimi barvami, širok nabor priključkov, vključno z naprednimi priključki HDMI 2.1 in procesor za nadgradnjo predvajane vsebine do 4K. Morda pa bi bila lahko debelina televizije nekoliko manjša.

Televizor TCL QLED 4K

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

LG OLED65A23LA

Posebej primeren izdelek za gledanje filmov in serij v vrhunski kvaliteti. Zaradi OLED zaslona z ločljivostjo 4K je slika na voljo na zelo visoki ravni z živimi, zvestimi barvami in popolno črno. Ne manjka mu niti podpora za povečanje ločljivosti do 4K, možnost združevanja s platformami pametnega doma in razmeroma bogat nabor portov. Televizor ima žal frekvenco osveževanja samo 50 Hz, zato ni ravno primeren za igralce iger, oleg tega pa je tudi zvok relativno šibek.

Televizor LG OLED 4K

Vir: Fotografija izdelka proizvajalca

Nasvet: Imeti doma velik in drag televizor je lepo, toda če mu ne zagotovite ustreznega okolja, si boste priklicali težave v obliki okvare. Nedvomno so ena glavnih groženj za elektroniko visoke temperature, ki prispevajo k njenemu pregrevanju. Z našim člankom Poletna vročina: Kaj narediti, da se elektronika ne bi pregrevala pa se zlahka spopadete tudi s to pastjo.

Bodite prvi
Prejmite najnovejše informacije o novostih in promocijah neposredno na vaš e-mail.

Podobni članki

Televizija obešena na steni v dnevni sobi.

Kako izbrati TV: Nasveti za televizorje z najboljšim razmerjem cena/zmogljivost

Pri televizorjih že dolgo ne gre več le za sliko. Najboljši televizorji se odlikujejo tudi po celi vrsti drugih parametrov, zaradi česar so...

15. 5. 2023  Cel članek »

Poštnina od 3,99 €

na prevzemna mesta GLS

Dostava najpozneje v 48 urah

Res smo hitri

Pri nas imate čas

Blago lahko vrnete v 30 dneh

Nagradili vas bomo

Za vsak nakup prejmete točke zvestobe