Kako izbrati žar in spoznati umetnost peke na žaru

13. 7. 2023

Peka na žaru je priljubljena dejavnost mnogih ljudi v toplih poletnih dneh. Če se odločite, da si boste priskrbeli svoj žar, lahko uživate v okusnih jedeh, pripravljenih neposredno na ognju. Obstaja več vrst žarov, ki se razlikujejo po uporabljenem gorivu in njihovi konstrukciji. V tem članku vam bomo predstavili različne vrste žarov in vam svetovali, kako izbrati najprimernejšega za svoje potrebe.

Starejši par peče na žaru

Vsebina članka:

  • Na čem lahko pečete na žaru ali opekate?
  • Najboljši plinski žar za popolno peko na žaru
  • Najboljši žar na lesno oglje za pristno peko na žaru
  • Najboljši električni žar za enostavno in okusno peko na žaru
  • Kako pravilno postaviti žar za popolno peko na žaru
  • Kako pravilno peči in prižgati žar za odlične rezultate
  • Bistveni dodatki za popolno peko na žaru
  • Zaključak
  • Na čem lahko pečete na žaru ali opekate?

    Električni žar

    Električni žari so enostavni za uporabo in ne potrebujejo goriva, razen seveda električne energije. Brez težav jih lahko uporabljate tako v zaprtih prostorih, torej neposredno v kuhinji, kot tudi na prostem, na primer na balkonih, terasah ali vrtovih. Velika prednost električnih žarov je, da zaradi odsotnosti kurjenja ne ustvarjajo odpadkov in so tudi brezdimni. Ponujajo tudi možnost nastavitve temperature glede na vaše potrebe.

    Plinski žar

    Plinski žari so zelo priljubljeni zaradi enostavne uporabe in hitrosti segrevanja rešetke žara. Kot gorivo uporabljajo utekočinjeni propan-butan in imajo nastavljive gorilnike, ki omogočajo natančno nastavitev temperature. Plinski žari so primerni za peko na žaru zunaj, na primer na vrtovih ali terasah. Zaradi enostavnega upravljanja in praviloma večjih dimenzij so idealni za pripravo obrokov za večjo skupino ljudi.

    Žar na lesno oglje

    Peka na žaru z lesnim ogljem je tradicionalen in priljubljen način priprave hrane na žaru. Navsezadnje vam bodo samo žari na lesno oglje dali pristen okus in aromo počasi gorečega oglja. Ta vrsta žara zahteva nekaj več časa za segrevanje oglja in več spretnosti pri pripravi jedi zaradi bistveno zahtevnejše regulacije temperature. Po drugi strani pa so prav te stvari za marsikaterega navdušenca sestavni del pristne peke na žaru.

    Kurišče in ognjišče

    Dandanes ni več problem peči hrane tudi na klasičnih kuriščih ali ognjiščih. Dovolj je torej če kupite ustrezno rešetko za žar in priprava hrane se lahko začne. Kurišča in ognjišča so idealna za pripravo hrane na lesnem oglju, ki ostane po izgorevanju lesa, kar zagotavlja pristno izkušnjo peke na žaru. Kurišče ima običajno večjo in trdnejšo konstrukcijo, medtem ko so lahko ognjišča manjša in prenosna.

    Prenosno kurišče

    Prenosno kurišče je odlična izbira za tiste, ki želijo peči na žaru na poti, kampiranju ali pikniku. Ti žari so kompaktni, lahki in enostavni za prenašanje. Kot gorivo večinoma uporabljajo lesno oglje ali brikete, kar omogoča peko na žaru tako rekoč kjerkoli. 

    Najboljši plinski žar za popolno peko na žaru

    Če se odločite za investicijo v plinski žar, ste lahko prepričani, da boste dosegli raven profesionalne peke na žaru kar na svojem vrtu. Najboljši plinski žari ponujajo zmogljivost, zanesljivost in priročnost, vse vidike, ki jih potrebujete za odlično peko na žaru. Ti žari imajo več ključnih lastnosti, ki jih morate pri izbiri upoštevati.

    Ena glavnih prednosti kakovostnega plinskega žara je enostavno uravnavanje temperature. Dober plinski žar mora imeti natančen nadzor gorilnikov, s katerim lahko nastavite želeno temperaturo glede na potrebe hrane, ki se peče na žaru. Vsaka sestavina potrebuje določeno temperaturo na žaru za svojo kar najboljšo pripravo. V nasprotnem primeru se ne bo tako okusna, kot bi lahko bila.

    peka hrane na plinskem žaru

    Druga pomembna lastnost dobrega plinskega žara je enakomerna porazdelitev toplote po površini žara ali, če želite, rešetki. Kakovosten žar mora imeti dobro zasnovane gorilnike in rešetke, ki zagotavljajo enakomerno porazdelitev toplote po celotni površini žara. Tako je zagotovljeno enakomerno pečenje brez neprijetnih temperaturnih razlik in ni nevarnosti, da bi medtem, ko je hrana na eni strani žara že pripravljena, na drugi strani to trajalo še nekaj časa.

    Pri izbiri plinskega žara je pomembno upoštevati tudi velikost površine za peko. Biti mora sorazmerna z vašimi potrebami in številom oseb, za katere boste redno pekli na žaru. Hkrati je priporočljivo preveriti kakovost materialov, uporabljenih pri izdelavi žara. Vzdržljivi materiali, ki so enostavni za vzdrževanje, zagotavljajo dolgo življenjsko dobo žara, kar boste zagotovo cenili pri nakupu dražjega žara.

    Pri izbiri pa ne pozabite na manjše, a še vedno uporabne funkcije in pripomočke. Koristen »bonus« je na primer dodaten stranski kuhalnik, termo plošča za ohranjanje tople hrane ali vgrajen termometer za preverjanje temperature. Le s kakovostnim plinskim žarom in pravilno tehniko pečenja lahko ustvarite odlične jedi polnega okusa, tudi glede na vrsto žara brez značilne arome po dimu.

    Žari so odličen pripomoček za pripravo različnih vrst hrane, pa naj bo to meso, ribe, zelenjava ali celo sladice. Najboljši plinski žari vam bodo zagotovili zadostno površino za žar in možnost uporabe različnih načinov peke, kot sta direktno in indirektno pečenje ali kombinacija obeh.

    Plinski žari so pogosto opremljeni tudi s praktičnimi dodatki in funkcijami, ki poenostavljajo pripravo hrane. Gre na primer za stranske pulte za pripravo hrane, prostor za shranjevanje posode in pripomočkov za peko na žaru ter celo integriran sistem za plinsko povezavo za udobno napajanje.

    Nenazadnje pa ne smete pozabiti tudi na varnostne elemente. Dobri plinski žari morajo biti opremljeni z zanesljivimi varnostnimi elementi, kot so vžigalniki, varnostna loputa za prezračevanje, protizdrsne noge in enostaven dostop do plina za hiter pregled in zamenjavo jeklenke. 

    Pri izbiri plinskega žara je pomembno upoštevati tudi zanesljivost in blagovno znamko proizvajalca. Nakup žara priznanega proizvajalca z dobrimi ocenami strank je vedno boljši od nakupa žara neznane znamke. Sicer je tudi ta lahko kakovosten, a na nek način kupujete mačka v žaklju. Zato priporočamo, da pri nakupu žara raje doplačate za preverjene kose, kot da ste nezadovoljni z žarom, pri katerem ste uspeli prihraniti nekaj evrov, potem pa ta ne bo izpolnjeval tistega, kar od njega pričakujete.

    Najboljši žar na lesno oglje za pristno peko na žaru

    Žari na lesno oglje predstavljajo idealno izbiro za ljubitelje pristne peke na žaru z izrazitim lesnim okusom in aromo. Ti žari imajo več ključnih lastnosti, ki jih morate pri izbiri upoštevati.

    V prvi vrsti mora žar na lesno oglje imeti zadostno površino za peko na žaru, ki bo omogočala pripravo hrane za skupino ljudi, ki jo običajno gostite. Le na dovolj veliko površino žara lahko brez težav spravite vse sestavine, ki jih nameravate pripraviti. Hkrati mora imeti žar dovolj visoko višino med rešetko in ogljem, da je možno enostavno nadzorovati temperaturo žara s približevanjem in oddaljevanjem rešetke od vročega goriva. Najboljši žari na lesno oglje morajo imeti kvalitetno rešetko za žar, ki je odporna na visoke temperature in omogoča enakomerno peko. Najboljša je rešetka z luknjami, ki so dovolj majhne, ​​da preprečijo padce manjših kosov hrane v ogenj, hkrati pa omogočajo optimalen prenos toplote na hrano, ki se peče na žaru. Rešetke iz litega železa lahko na primer zadržijo toploto še zelo dolgo po segrevanju.

    peka hrane na žaru na lesno oglje

    Kakovosten žar na lesno oglje naj bo opremljen tudi z funkcijami za nadzor, kot je regulacija dovoda zraka v telo. Zaradi tega lahko nadzirate intenzivnost plamena ali žarenje oglja ali briketov in s tem temperaturo peke na žaru. Prav tako je zelo pomembno, da ima žar dovolj prostora za odlaganje posode in potrebnih sestavin.

    Pri pripravi žara na leseno oglje je pomembno vedeti, kako pravilno prižgati oglje, brikete ali drva. Uporaba kakovostnega oglja ali drugega goriva v kombinaciji s pravilno tehniko prižiganja bo pripomogla k enakomerni in stabilni temperaturi žara brez dolgega čakanja. Če niste vešči prižiganja, naj vas ne bo strah poenostaviti celotnega postopka z uporabo kaminov za prižiganje oglja ali trdih ali trdnih vžigalnih kock.

    Izbira najboljšega žara na oglje za vaše potrebe je pomemben korak pri doseganju popolne peke na žaru za popoln okus in aromo. Poleg priprave hrane si je dobro paziti tudi na to, da bi vaš žar zdržal čim dlje. Prav zato morate med drugim žare izbirati tudi glede nato ali so izdelani iz kakovostnih materialov. Toplotno odporni materiali, kot sta nerjaveče jeklo ali lito železo, bodo na primer zagotovili dolgo življenjsko dobo žara, kar vam bo zagotovo prišlo še kako prav. 

    Drug pomemben dejavnik žarov je mobilnost in praktičnost. Vrtni žar na oglje mora biti dovolj lahek in enostavno prenosljiv, da ga boste lahko udobno uporabljali. Pri teh modelih je zato dobrodošlo, če imajo ročaj ali koleščke za lažje premikanje žara na želeno mesto.

    Tudi pri peki na oglju je pomembno upoštevati varnostne ukrepe. Prepričajte se, da ima žar stabilno konstrukcijo in da je opremljen z varnostnimi elementi, kot so čvrste noge in zaščitne prevleke na ročajih, da zmanjšate tveganje opeklin. V najboljšem primeru okoli žara ne sme biti ničesar vnetljivega, s čimer se izognemo nevarnosti morebitnega požara zaradi izpadlega oglja.

    Najboljši električni žar za enostavno in okusno peko na žaru

    Najboljši  električni žari so odlična alternativa za tiste, ki imajo raje udobje in preprostost pri peki na žaru, ne da bi se zato odrekli značilnemu okusu ali vonju. Tudi ti žari imajo več ključnih lastnosti, ki jih morate pri izbiri upoštevati.

    Ena od glavnih prednosti električnih žarov je enostavna in hitra priprava na peko na žaru. Vse kar morate storiti je, da jih priključite na električno omrežje in v trenutnu so že ogreti in torej pripravljeni za uporabo. Zato so idealna izbira za tiste, ki nimate možnosti peke na žaru na premog ali plin.

    Druga prednost je njihova kompaktna velikost in s tem enostavno ravnanje. Električni žari so pogosto manjših dimenzij in manjše teže, kar omogoča enostavno premikanje in shranjevanje. Zato so primerni za uporabo v omejenem prostoru, kot je terasa, balkon ali avtodom oz. prikolica med kampiranjem.

    Peka hrane na električnem žaru

    Dobri električni žari morajo imeti dovolj veliko površino za pripravo hrane za vso družino ali skupino prijateljev. Poleg tega ne smemo pozabiti na morebitno regulacijo temperature, ki bo omogočila natančno prilagajanje procesa peke na žaru po potrebi. Nekateri modeli ponujajo različne stopnje temperature, drugi celo neposredno programe, ki olajšajo pečenje različnih vrst hrane.

    Kakovostni električni žari so izdelani iz trpežnih materialov, kot sta nerjaveče jeklo ali keramika, zaradi česar so odporni na visoke temperature in zagotavljajo enakomerno porazdelitev toplote po celotni površini žara. Pomemben element je tudi enostavno vzdrževanje in čiščenje površine žara, ki naj bo snemljiva in enostavna za pranje.

    Električni žari imajo lahko tudi številne druge uporabne funkcije, ki povečujejo njihovo praktičnost. Nekateri modeli imajo na primer vgrajen termometer, ki omogoča spremljanje temperature med peko na žaru. Druga uporabna funkcija je možnost nastavitve dveh ali več območij žara z različnimi temperaturami, kar vam omogoča istočasno peko različnih vrst hrane. 

    Pri izbiri idealnega električnega žara je med drugim pomembno misliti tudi na varnostne elemente. Primerni so žari z zaščitnim sistemom proti pregrevanju, ki zagotavlja varno uporabo. Hkrati mora imeti žar stabilno konstrukcijo in trdno stojalo, ki zmanjšuje tveganje padca ali nestabilnosti med peko.

    Kako pravilno postaviti žar za popolno peko na žaru

    Postavitev vrtnega žara je ključni korak pri pripravi vsake peke na žaru. Pomembno je, da za postavitev žara izberete primerno mesto, ki je stabilno in varno. Najbolje je, da žar postavite na ravno površino, ki je odporna na visoke temperature – torej na tlak, zbito ilovico in podobno. Pri postavitvi žara je pomembno tudi, da upoštevamo navodila proizvajalca in pravilno sestavimo njegove posamezne dele. Prepričajte se, da je žar stabilen in trdno postavljen na tla ter da se na primer ne ziba. Le tako boste imeli zagotovilo za njegovo nemoteno in varno uporabo za popolno peko na žaru.

    Kako pravilno peči in prižgati žar za odlične rezultate

    Za vsako peko na žaru morate žar pravilno prižgati in ogreti. Začnite s čiščenjem površine žara in odstranitvijo vseh ostankov prejšnje uporabe. Nato izberite ustrezen način za prižig žara, bodisi z uporabo električnega vžigalnika, plinskega vžigalnika ali tradicionalnih tresk iz lesnih vlaken. Preden začnete s peko na žaru, se prepričajte, da je žar dovolj vroč in da je vse pravilno nastavljeno za točne potrebe priprave vaših sestavin. Med peko na žaru spremljajte temperaturo in jo po potrebi prilagodite potrebam posamezne jedi. Upoštevajte tudi priporočene čase peke na žaru in pravila glede postavljanja in obračanja hrane. Samo z upoštevanjem vseh teh pravil ste lahko praktično prepričani o odličnih rezultatih svojega truda.

    Bistveni dodatki za popolno peko na žaru

    Kakovostni dodatki za peko na žaru so sestavni del uspešne peke. Na voljo je vrsta odličnih pripomočkov, ki vam bodo pomagali pri pripravi okusnih jedi na žaru. Spodaj lahko najdete nekaj nasvetov o dodatkih, ki med vašo opremo zagotovo ne smejo manjkati:

    • Podloge za žar so odličen pripomoček, ki preprečuje prijemanje hrane na rešetko žara in zagotavlja enostavno vzdrževanje. Priljubljena izbira so predvsem teflonske podloge za žar, ker se ne sprijemajo in omogočajo preprosto obračanje in odstranjevanje hrane. 
    • Žar ponve in plošče so uporaben pripomoček za peko na žaru za pripravo bolj občutljivih jedi, kot so ribe, zelenjava ali mehko meso. Ta posebna posoda omogoča enostavno peko teh sestavin na žaru, hkrati pa jih ščiti pred neposrednim stikom z ognjem.
    • Za enostavno, priročno in varno rokovanje s hrano na žaru sta nujna kvaliteten žar komplet in pripomočki. K njim sodijo različne vrste zajemalk, vilic, lopatic, klešč za žar in drugih pripomočkov, ki vam omogočajo varno in natančno obračanje, prijemanje in serviranje hrane.
    • Rešetka za žar je absolutna osnova vsega. Jasno je torej, da mora biti izdelana iz trpežnih materialov, ki bodo zagotavljali dolgo življenjsko dobo, odlično porazdelitev toplote in tudi enostavno vzdrževanje. Poleg klasičnih rešetk so na voljo tudi posebne rešetke z različnimi vrstami površin, pa tudi z luknjicami za boljše kroženje toplote in odtisom mreže, ki na hrani pusti značilne črte žara.
    Pripomočki za žar, ki ležijo na mizi

    Zaključak

    Peka na žaru je priljubljena dejavnost za ljubitelje odlične hrane in družabnih srečanj. Da pa bo vaša izkušnja peke na žaru kar najboljša, je pomembno, da izberete pravo vrsto žara, ki ustreza vašim željam in potrebam. Zato pri izbiri žara razmislite o različnih vrstah, med katere spadajo plinski žar, žar na oglje ali električni žar, in izberite tistega, ki najbolj ustreza vam.

    Poleg samega žara je dobro imeti tudi ustrezne pripomočke za žar, ki vam bodo olajšali pripravo in peko različnih jedi. Pri roki imejte podloge za žar, ponve, krožnike in posodo za kuhanje, da izboljšate možnosti priprave jedi na žaru.

    Kaj pa žar? Možnosti je ogromno! Peka na žaru je odlična priložnost za pripravo sočnih zrezkov, piščanca na žaru, rib, zelenjave, sadja in celo sladic. Zato se ne bojte eksperimentirati s sestavinami in morda z različnimi marinadami, začimbami in dodatki, da dosežete bogato in okusno izkušnjo peke na žaru. Vedno pa ne pozabite na varnost in pravilno uporabo žara. Upoštevajte navodila proizvajalca, vzdržujte žar čist in pecite v varnem okolju.