Tisk na jedilni papir: Kako deluje in ali ga lahko uporabljamo doma?

16. 11. 2023

Skoraj vsi so se v zadnjih letih srečali s tiskanim jedilnim papirjem, zaradi njegovega velikega razmaha v prehrambeni industriji. Široko se uporablja tako v slaščičarski industriji kot tudi v pekarstvu, na primer za etikete, ki se nanašajo neposredno na pekovske izdelke ali različne dekoracije za torte in druge slaščice. Pa vendar, ali sploh veste, kako tisk na jedilni papir pravzaprav poteka in kaj je za to potrebno? Če ne, vam bomo v naslednjih vrsticah to razjasnili in vas morda celo privabili, da poskusite. Kmalu boste ugotovili, da v resnici ni tako zapleteno, ampak pravzaprav ravno nasprotno.

Vsebina članka:

  • Kako poteka tiskanje na jedilni papir
  • Alternative za jedilni papir
  • Užitno črnilo za uporabo v živilih 
  • Jak na jedlý papír tisknout
  • Ni za vsakogar
  • Kako poteka tiskanje na jedilni papir

    Tiskanje na jedilni papir je v bistvu popolnoma enako kot običajno tiskanje na brizgalni tiskalnik. Edina razlika je v tem, da se namesto navadnega pisarniškega papirja uporablja jedilni papir, namesto navadnega črnila pa se uporablja posebno jedilno črnilo. Zato je nastali odtis v celoti užiten.

    Začetki tehnologije jedilnega tiska segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so z njim začeli eksperimentirati slaščičarji. Od takrat se je tisk na jedilni papir zelo razširil in je danes pogosto uporabljen način dekoriranja slaščičarskih izdelkov, saj se običajno na papir po meri natiska motiv, primeren za določen dogodek. Srečate pa lahko tudi končne izdelke, kot so užitne etikete za pecivo ali užitni bankovci.

    Ko rečemo jedilni papir 

    Pod jedilnim papirjem si lahko predstavljate zelo tanek oblat z gladko površino in kar najmanj porami. Navsezadnje lahko ravno zaradi tega v povezavi z njim naletite na oznake, kot so oblati, rižev ali vafljev papir. Toda v vseh primerih gre dejansko za isti papir, zato naj vas ta imena ne zmedejo, ko ga iščete.

    Osnovne surovine za proizvodnjo jedilnega papirja so škrob, naravna ali umetna sladila in rastlinsko olje. Jedilni papir izdelujemo v več različicah - tanjšem prosojnem in debelejšem, ki se ne vidi skozi. Glede na sestavo najbrž ne preseneča, da je tako rekoč brez okusa.

    Nasvet: Za boljšo predstavo o okusu lahko v trgovini kupite na primer Hořické trubičky, katerih telo je narejeno iz zelo podobnega materiala, kot se uporablja za jedilni papir. Torej, če vam uspe odlepiti plast brez polnila, imate odličen testni vzorec za okus jedilnega papirja.

    retro_oplatka_na_pecivu-nahled2.jpg

    Vir: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retro_oplatka_na_pe%C4%8Divu.jpg

    Alternative za jedilni papir

     

     

    Čeprav je klasičen jedilni papir verjetno najpogosteje uporabljena možnost tiska po živilih, na čelu s slaščičarstvom, še zdaleč ni edina rešitev, na katero lahko naletite v tem trenutku. V nadaljevanju bomo vsaj na kratko predstavili še nekaj uporabljenih možnosti tiskanja dekoracij.

    Fondant papir

    Gre za drugo najbolj uporabljeno vrsto jedilnega papirja, ki pa je bolj ali manj primeren le za slaščice. Tukaj govorimo o sladki snovi, ki jo je enostavno oblikovati, s katero lahko slaščičarji odlično in učinkovito »pokrijejo« na primer celotno torto tako, da s pomočjo fondat papirju ustvari celoten vtis.  Kot zelo pozitivno stran tega papirja slaščičarji izpostavljajo njegovo lepo belino, predvsem pa to, kako dobro se ga da tiskati. Zanka je v tem, da se fondant ne razume z vodo, zato ga moramo položiti na slaščico, ki je temu (vsaj na videz) prilagojena.

    Dekor papir

    Še en nadomestek klasičnega jedilnega papirja, ki se lahko uporablja bolj ali manj le v slaščičarstvu, je dekor papir. Lahko vas navduši s svojim okusom in vonjem po vanilji, razveselilo pa vas bo tudi dejstvo, da lahko nanj brez dodatnega truda natisnete zares kakovostne slike – in to brez kakršnega koli barvnega koreliranja, saj je papir bel. Žal ga je zaradi krhkosti papirja možno le rahlo upogniti, zato pozabite na kakšno večje modeliranje.

    Icefrosting papir

    Gre za manj znano alternativo jedilnemu papirju, ki ga izpostavljajo zaradi njegove tankosti v kombinaciji z odlično prekrivnostjo, pa tudi netežavne »podpore« tisku. Vendar je past spet v tem, da govorimo o sladkem papirju, zato je njegova uporabnost precej omejena.

    Chocodecor papir 

    Kot pove že ime, imamo opravka s papirjem na osnovi čokolade, natančneje kakavovega masla. Uporabnost za slane izdelke je torej tudi tu bolj ali manj izključena, razen če pečete za nekoga, ki rad eksperimentira. Uporaba čokoladnega masla se je seveda odrazila tudi v odtenku papirja, ki je posledično nekoliko temnejši - natančneje kremno rjav. Po mnenju slaščičarjev se nanj zelo dobro tiska in še več, zelo je odporen na vlago. Tako se glede recepta ni treba več prilagajati.

    Užitno črnilo za uporabo v živilih 

    Jedilno črnilo je na trgu na voljo v dveh osnovnih oblikah. Ena vrsta je namenjena ročnemu nanašanju in se uporablja za barvanje in dekoracijo predvsem slaščičarskih izdelkov z različnimi namenskimi pisali, čopiči in razpršilci. Druga vrsta je namenjena tiskanju neposredno na jedilni papir in je na voljo v brizgalnih kartušah.

    Kar zadeva sestavo jedilnega črnila, so osnovne sestavine voda, glicerol, konzervans in jedilna barva, ki določa barvo črnila. Tako kot v primeru klasičnih brizgalnih kartuš za tiskalnike, se tudi jedilne kartuše pogosto uporabljajo v barvni paleti CMYK – magenta, cyan, rumena in črna.

    Jak na jedlý papír tisknout

    Ker je jedilno črnilo dobavljeno v standardiziranih kartušah, ga je poleg posebnih tiskalnikov za tiskanje na užitni papir mogoče uporabljati s številnimi običajnimi pisarniškimi tiskalniki. Vendar si velja zapomniti, da je treba izbrati pisarniške brizgalne tiskalnike, ki podpirajo jedilni tisk. Laserski tiskalniki se za jedilni tisk sploh ne uporabljajo.

    Nasvet: Verjetno največji igralec na področju tiskalnikov, ki podpirajo tiskanje na jedilni papir, je Canon. Podporo te funkcije ponujajo natančneje modeli TS5050, TS6050, MG5750, MG5751, MG5752, MG5753, MG6850, MG6851, MG6852, MG6853, IP7250, MG5450, MG5550, MG5650, MG6450, MG6650, MX725, MX925, iP4850, iP4950, MG5150, MG5250, MG5350,, IP4700, IP4600, IP3600, MP550, MP560, MP640, MP540, MP620, MP630, MP500, MP510, MP520, MP530, MP600, MP610, iP3300, IP3500, iP4000, IP4200, Ip4300, iP4500, iP5200, iP5300 , IX 4000 (A3), IX6850 (A3), IX6550 (A3), ki so vsi tiskalniki z zadnjim podajanjem papirja.

    Čeprav vam za tiskanje z jedilnim črnilom zadostuje navaden brizgalni tiskalnik, pozabite, da bi klasične brizgalne kartuše enostavno zamenjali z jedilnimi in veselo tiskali dobrote na jedilni papir. Teoretično bi bilo možno, a po logiki stvari najbrž ni prav dobro tiskalne glave, ki so bile »preplavljene« s klasičnim neužitnim črnilom, kar naenkrat polniti z užitnim črnilom. Pri tiskanju bi namreč tako s sabo prinesle več ali manj neužitnega črnila, zato nastali izpis ne bi bil popolnoma varen za zdravje.

    Če se torej želite lotiti jedilnega tiska, morate imeti tiskalnik, ki je rezerviran samo za te namene in ki do sedaj sploh ni bil uporabljen za običajno tiskanje s klasičnimi kartušami.

    Pri izbiri primernega brizgalnega tiskalnika za tiskanje na jedilni papir boste potrebovali takšnega, ki bo lahko tiskal na težji papir (jedilni je debelejši), predvsem pa takega, ki bo sposoben podpirati jedilne kartuše.  Te informacije bi morali pridobiti od proizvajalca ali distributerja. Preverjanje združljivosti z jedilnim črnilom je absolutno ključno, saj vsak tiskalnik ne zmore te vrste tiskanja.

    sladkosti-nahled2.jpg

    Ni za vsakogar

    Če odmislimo nakup novega tiskalnika – bodisi posebnega za tiskanje na jedilni papir bodisi klasičnega s podporo za to možnost – je poleg jedilnega papirja in jedilnega črnila treba investirati tudi v posebne čistilne kartuše. Klasični brizgalni tiskalniki imajo pogosto težave z mašitvijo šob. Običajno črnilo za tiskanje torej vsebuje kemikalije, ki pomagajo raztopiti zasušene ostanke črnila v šobah in tako očistijo tiskalno glavo. Jedilna črnila pa teh topil zaradi zdravju škodljivih učinkov ne vsebujejo, zato se tiskalna glava pri njihovi uporabi veliko pogosteje izsuši. Edina rešitev tega problema je redno tiskanje, a ker ga je treba izvajati več kot enkrat na tri dni, je to z vidika povprečnega uporabnika zelo težko izvedljivo. Absolutno najprimernejše je takrat, ko se tiskalnik uporablja vsak dan in nima možnosti, da bi se kakorkoli »zasušilo«.

    Nasvet: Tudi zamašitev tiskalnih glav s klasičnim črnilom ni šala. Če ta težava muči tudi vas, vam bomo v tem našem starejšem članku svetovali, kako jo rešiti.

    Glede na prejšnje vrstice vam je verjetno jasno, da tiskanja na jedilni papir ne morete kar tako poskusiti doma. Če se ne nameravate podati na pot slaščičarja po meri, potem je investicija v še en tiskalnik, jedilno črnilo in papir za vas nesmiselna. Tako ne preostane drugega, kot da rojstnodnevno torto tu in tam okrasite s katerim od že pripravljenih motivov, ki so sicer na voljo v trgovinah, ali pa si svoj motiv natisnete na jedilni papir po naročilu. Cenovno na srečo to ni drago.